AYAKKABI TABANLARINDA KOPMA VE YÜZDE UZAMA

Taban Malzemelerinin Kopma Dayanımı ve Yüzde Uzama Nedir?

Taban malzemelerinin kopma dayanımı ve yüzde uzama hakkında bilgiler:

Ayakkabı, kullanım sırasında çok çeşitli etkilere maruz kalan ve farklı ortam ve koşullarda kullanılan bir giyim eşyasıdır. Özellikle ayakkabının tabanı sürekli yer ile temas ettiği için ayakkabının en önce aşınacak kısmıdır. Taban malzemelerinin fiziksel kuvvetlere karşı dayanıklılıklarını tespit etmek için birtakım testler yapılmaktadır. Bu testlerden en önemli olan kopma dayanımı testi, derinin çekme kuvveti altındaki davranışlarını ölçmektedir. Taban malzemeleri, zorlamalara karşı uzayarak; yani esneyerek tepki verir. Ancak zorlamanın miktarı arttığında malzeme kopacaktır. Yüzde uzama ise, malzemenin kopmadan önceki uzayabileceği maxsimum uzunluk değeridir. Bu testlerden elde edilen sonuçlar malzemelerin dayanıklılık özellikleri hakkında bilgi verecektir.

Ayakkabı Modelistliği hakkında bilgi alabilirsiniz: https://www.ayakkabimodelistligi.com/

Ayakkabı Stilistliği Hakkında Bilgi: https://www.ayakkabimodelistligi.com/ayakkabi-stilistligi.php

Test Cihazları ve Standartlar

Bu testin prensibi, standart şekil ve boyuttaki test parçasının iki ucundan belli bir hızla gerdirilerek kopmaya bırakılmasıdır. Sonuçta malzemeyi koparan kuvvet ve kopma anındaki yüzde uzaması hesaplanır. Bu test için TS EN ISO 12803 numaralı standartlar referans olarak kullanılır. Test cihazı olarak ise, pek çok dayanıklılık testinde kullanılan kopma deneyi makinesi (Tensionmeter) kullanılır.

Testin Uygulanması

Test yapılacak numuneler kondisyonlanıp testin standardında belirtilmiş test parçaları kesilir. Test parçası kesimini kolaylaştırmak için test parçası şeklinde özel bıçak mevcuttur. Testten önce malzeme kalınlığı ölçülüp not edilir. Test cihazının çeneleri test parçası boyu kadar aralığa ayarlanıp, parça çeneler arasına sıkıştırılır.

Konu Hakkında Diğer Yazılar

Parça cihaza bağlandıktan sonra cihaz çalıştırılıp test başlatılır. Cihazın çeneleri sabit bir hızla birbirinden ayrılmaya başlar, bu sırada test parçasında bir uzama gözlenir. Test parçası belli bir noktaya kadar uzar ve sonra kopar. Parçanın koptuğu andaki cihazın gösterdiği değer en yüksek kuvvet olarak kaydedilir. Günümüzde kopma dayanımını ve yüzde uzamasını testin hemen sonunda hesaplayıp veren cihazlar mevcuttur. Fakat elimizdeki cihaz böyle bir bilgisayar donanımına sahip değilse birkaç hesaplama yapmamız gerekmektedir. Bu hesaplama için kullanılacak iki formül vardır. Bulduğumuz sonuçları formüllerde yerlerine koyarak kopma dayanımını ve yüzde uzamasını hesaplayabiliriz.

  • Kopma Dayanımı =Kopma Anındaki Kuvvet/ (Malz. Kalınlığı x Malz. Eni)
  • Kgf / cm2 = Kgf / ( cm x cm )
  • Yüzde Uzaması = Kopma Anındaki Uzunluk – İlk Uzunluk x 100
  • İlk Uzunluk

Ayakkabı Kursu