ASTARLAMA

Astarlama Nedir?

Cüzdanın içine temiz bir görünüm vermek, kullanım ve montaj kolaylığı sağlamak amacıyla kullanılan ince kumaşa astar denir. Cüzdanda kullanılan kaliteli kumaş astarlarda belli bir tokluk olması yani fazla yumuşak olmaması gerekir. Kaliteli astarda tüylenme, dokuma hatası ve baskı hatası olmaz.

Cüzdan Astarlama

Cüzdanın ömrünü uzatan, küçük parçaların birbirine montajını sağlayan ve deri içini temiz göstermek için yapılan işlemdir. Cüzdanda kullanılan kumaş astarlar düz veya logolu (Firmaya ait logolu özel üretilmiş astarlar) olabilir. Değişik kalınlıklarda ve renklerde üretilen satarlar; deriye, ürüne ve isteğe göre tercih edilir. Cüzdanda kullanılan astarlar, kumaş ve deri olmak üzere iki gurupta toplanır.

Kumaş Astarlar ve Kullanıldığı Yerler

  • Polyester astar ( Çanta, cüzdan, pasaportluk vb.)
  • Saten astar (Cüzdan, mücevher kutusu, bayan çantası)
  • Süet (Kadife) astar (Gözlük kılıfı, mücevher kutusu)

Deri Astarlar

  • Domuz derisi (Cep telefon kılıfı, anahtarlık, sigaralık, ajandalık, pasaportluk)
  • Suni deri (Cüzdan, çanta, ajanda)

Dikiş ve Dikiş Makineleri

Dikiş; cüzdanı gösteren en önemli işlemlerden biridir. Cüzdanın kalitesini doğrudan etkileyen dikişin amaca uygun makinede, uygun iplikle, deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekir. Cüzdan üretiminde düz ve kollu (çift ayaklı) dikiş makineleri kullanılmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarlı makinelerin kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Kaliteli dikiş için dikiş büyüklüğünün standart (Her yerde aynı ) olması gerekir. Üst ve alt ipliğin düzgün görünmesi, dikiş hizasının muntazam olması (Dikiş sırasında dikilen kenarın siperden ayrılmaması) gerekir. Saraciye üretiminde 50-70 numara polyester iplikler tercih edilmektedir. İş büyüdükçe iplik numarası küçülür. Büyük işlerde (Klasörlük vb.) alt iplik daha ince üst iplik daha kalın olur. Örnek: Alt iplik 70 – üst iplik 50 numara gibi… Modele ve isteğe göre ayarlanan dikiş boyu, yapılan ‘Burslu Bayan Cüzdanında’ 1 cm de 4 dikiş olacak şekilde ayarlanmalıdır. Siper genişlik ayarı ise 2 mm olarak ayarlanır.

Köşe Kıvırma

1.Düz köşe kıvırma

  • Kenarlar kıvrıldıktan sonra fazlalık makas ile alınır. Köşe maatı ile sağdan ve solan toplanarak öne (içeri) yatırılır.
  • Köşe 90 derece olana ve düzgün görünüm elde edene kadar işleme devam edilir. El maatının sıcaklık ayarı deriye göre 50-60 derece olarak ayarlanır.

2.Yuvarlak köşe

  • Yuvarlak köşe tel bıçağı ve kemik yardımıyla yapılır. Kıvırma sürülüp kenarlar kıvrıldıktan sonra tel bıçakla çizgilere göre döndürülen köşe, kemik yardımıyla üste yatırılıp yedirilen pay; daha sonra çekiçlenerek netleştirilir.

Makinede Kenar Kıvırma

Cüzdanın uzun ve düz parçalarının net kıvrılması için makinede kıvrılması gerekir. Modele göre kıvrılması gereken yerler, kıvırma sürüldükten sonra kuruması için en az 10 dakika en fazla 1 saat içinde kıvrılma işleminin yapılması gerekir. Makineye istenen genişlik ayarı yapıldıktan sonra, kıvrılacak kenar özenle makineye yerleştirilir, el veya ayakla çalıştırılan makinede kıvırma işlemi yapılmış olunur. Birçok cüzdanda olduğu gibi çalışılan burslu bayan cüzdanında da kıvırma 5 mm’den yapılmıştır.

Sağ Cep ve Ön Takım Orta Parçası Yapma

Öntakım orta parçasına yapıştırıcı sürülür, öntakım astarına orta parça derisi yapıştırılır. Burs derisine yapıştırıcı sürülüp üst tarafa yapıştırılır. Burs mukavvasına yapıştırıcı sürülür, yapıştırıcının kuruma süresi beklendikten sonra burs derisine yapıştırılır.

Dikiş makinesine uygun renkte iplik geçirilir, dikiş ayarları yapıldıktan sonra dikiş ayağı kaldırılır, burs mukavvalı deri ayağın altına yerleştirilir, arkadan üst ve alt iplik tutularak muntazam dikilir. Körüklere yapıştırıcı sürülür, körük astarı tıraşlı kısımlar kenarda kalacak şekilde üstten kıvırma payı vererek deriye yapıştırılır. Körüklerin ağzına yapıştırıcı sürülür, kuruma süresi beklendikten sonra, ağız kısmı elde kemik yardımıyla kıvrılır. Deriye uygun renkte iplikle körüklerin ağız kısmı 2 mm içerden dikilecek şekilde ayarlanır.

Körüğün ağız kısmı sipere dayanarak, ağız kısmındaki kavise göre muntazam dikilir. Dikişin körüğün ön yüzünden ( deri kısmından ) yapılmasına dikkat edilmelidir. Cep mukavvasının çentikli kenarları ve çentiklerin altındaki kenara (3 kenara) yarım cm genişliğinde yapıştırıcı sürülür. Yapıştırıcının bir seferde, eşit miktarda sürülmesine dikkat edilmelidir.

Sağ Cep ve Ön Takım Orta Parçası Yapıştırma işlemi

Yapıştırıcının kuruma süresi beklendikten sonra, mukavvanın üzerindeki çentik ile sünger üzerinde bulunan çentikler üst üste gelecek şekilde yapıştırılır. Cep derisinin çentikli kenarları ve çentiklerin altındaki kenara (3 kenara) içerlek sürülür. Yapıştırıcının her tarafa eşit miktarda sürülmesine ve pütür kalmamasına dikkat edilmelidir. Yapıştırıcının kuruma süresi beklendikten sonra cep derisi ile mukavva üzerinde bulunan çentikler üst üste getirilerek yapıştırılır.

Deri ve mukavvanın aynı hizada olmasına dikkat edilmelidir. Cebin dört tarafına yapıştırıcı sürülür, yapıştırıcının kuruma süresi beklenir. Daha sonra cep astarı cep derisine muntazam bir şekilde yapıştırılır. İki parçanın birleşme noktalarına avuç içiyle vurarak iyice yapışması sağlanır. Temiz bir mermer üzerinde körüklerin kısa kenarına arkadan ince bir şekilde fırçayla yapıştırıcı sürülür. Kuruması için bir süre beklenir. Cebin iç kısmına, çentikten itibaren yapıştırıcı sürülen körük kenarı, muntazam bir şekilde yerleştirilir.

Körük kenarı cep derisinin kıvrılacak kısmından (Tıraşlı kısım) sonra yerleştirilmelidir. Aynı şekilde diğer körükte karşı kenara yerleştirilir. Cep derisinin iki yanlarına kıvırma sürülür.Yapıştırıcının rahat sürülebilir kıvamda olması, rahat ve eşit miktarda yapıştırıcı sürülmesini sağlar. Yapıştırıcı havayla temas ettiğinde kurur; bu yüzden yapıştırıcı kutusunun ağzı kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulmalıdır. Yapıştırıcının solunum yollarına zarar vermesini önlemek amacıyla, kullanılan ortamlarda hava filtreleri, hava akımı vb. bulunmasına dikkat edilmelidir.Kenar kıvırma makinesine 5mm genişlik ayarı yapılır. Kıvrılacak kenar makinenin kenarına dayanır, kaymaması için kıvrılacak parçaya iki elle baskı uygulanır.

El veya ayak yardımıyla kıvırmayı yapacak parça hareket ettirilerek kıvırma yapılır.Aynı şekilde cebin diğer kenarı da kıvrılır. Cebin iki yanı derinin ön yüzünden, 2 mm içeriden muntazam şekilde dikilir.  Dikiş iplikleri yakılarak temizlenir. El maatının sıcaklık ayarı deriye göre yapılır. El mahatı ısındıktan sonra, bir elle cebe baskı yapılırken diğer elle cebin üst köşesine maat yapılır. Mahat yaparken, maatın ucu derinin ucuna göre önce dik, sonra yatay açıyla döndürülerek, sivrilik gidinceye kadar işleme devam edilir. İşlem cebin diğer ucunda da tekrarlanır.

Ayakkabı Kursu

Leave a Reply