Ön takım ve gövde montajı yapma hakkında bilgiler:
Kalın fırçaya bol miktarda yapıştırıcı alınarak cebin ön takıma yapışması için ön takıma komple yapıştırıcı sürülür. Yapıştırıcıyı her tarafa eşit miktarda sürülmelidir. Ön takım parçası temiz mermer üzerine konur. Cep parçası iki elle birden tutulur, kenarlar bir birine paralel, muntazam şekilde montajı yapılır. İyice yapışması için avuç içiyle dövülür. Dikiş makinesi dikişe hazırlanır, cebin alt ortasına gelecek şekilde makinenin ayağı yerleştirilir. Dikiş ortaya yapılacağından siper kullanılmadan muntazam dikilir.
Cebi katlamak için körüklerin yanlarına taşırmadan bir hamlede yapıştırıcı sürünüz. Daha önceden montajı edilmiş körük kenarına göre paylar eşitlenir, körük kenarları hizalanır ve cep buna göre katlanır. Körüklerin katlama yeri el ve çekiçle dövülerek belirginleştirilir. Cebin katlanmasında yamukluk, hizada bozukluk, paylarda eşitsizlik olup olmadığı kontrol edilir. Herhangi bir bozukluk varsa hemen sökülür (Yapıştırıcı kurumadan) işlem tekrarlanarak hata düzeltilir. Kredi kart parçasının ön takıma montajı için, kredi kart parçasının çıt çıtlı kenarı ile bunun iki yanında bulunan kenarlara (toplam üç kenara) yapıştırıcı sürülür.
Kadın Cüzdanı Cepli Kısmının Yapımı
Ön takımın cepli kısmı üste gelecek şekilde mermerin üzerine konur, kredi kart parçasının iki kenarından tutulur, kenardaki payların eşit kalmasına dikkat edilerek ön takıma montajı yapılır. Sol kredi kartın ön takıma yapışmasında hizada bozukluk olup olmadığı, payların eşit olup olmadığı kontrol edilir. Bozukluk varsa hemen sökülerek montaj tekrarlanır. Ön takım parçası, derili kısmı üste olacak şekilde kesim presine konur. Modele göre hazırlanmış olan, öntakım araçlama bıçağı dikkatlice ön takımın üzerine yerleştirilir. Kesim presi ayarlanarak araçlama yapılır. Maat makinesine 3,5 mm genişlik, deriye göre de sıcak ayarları yapılır. Ön takımın üst kısmına biye maatı çekilir. Maat çizgisinin eğri olmamasına, net görünmesine dikkat edilmelidir. Temiz bir mermer üzerinde, ön takımın ağız kısmındaki mahatlanmış olan çizgisine kadar yapıştırıcı sürülür.
Ön takımın yapıştırıcı sürülen ağız kısmına, maat çizgisine kadar biye derisi her tarafta eşit payla yerleştirilir. İyice yapışması için çekiçlenir. Ön takımın tersi çevrilir, biye derisinin tersinde yapışmamış olan kısmına kıvırma sürülür. Yapıştırıcının kuruması için 5-10 dakika beklenir. Kıvırma makinesine 5 mm’lik kıvırma ayarı yapılır. Ön takımın astarlı kısmı üste gelecek şekilde kıvırma makinesine yerleştirilir.
Kıvırma payı kenara dayanarak bir elle ön takım parçasına baskı yapılırken diğer elle makinenin kolu hareket ettirilerek kıvırma yapılır. Makineye dikiş ayarı yapılarak, ön takım ağzı 2 mm içerden sipere dayanarak muntazam dikilir. Daha sonra iplikleri yakılarak temizlenir. Maat makinesine kıvırma genişliği kadar genişlik ayarı yapılarak ön takım ağzına iç maat çekilir. Maat çizgisinin her tarafta aynı netlikte çıkmasına dikkat edilir.
Temiz bir mermer üzerine gövde derisinin tersi üste gelecek şekilde konur. Yeteri kadar yapıştırıcı fırçaya alınarak, gövde derisinin dört tarafına içerlek sürülür. Gövde astarı kısa kenarlardan iki elle tutulur. Geniş çentiklerin altından gövde astarı, gövde derisine yapıştırılır. Kenarlar avuç içiyle dövülerek iyice yapışması sağlanır. Gövde ağzının geniş çentikli kısmına kıvırma sürülür. Yapıştırıcının bir seferde, her tarafa eşit miktarda sürülmesine dikkat edilir.
Çalışma sonunda fırça yapıştırıcı kutunun içine konur ve ağzı kapatılır. Kıvırma makinesine 7 mm. den genişlik ayarı yapılır. Gövdenin kıvırma sürülen kenarı, kıvırma makinesine yerleştirilerek kaydırmadan kenarı kıvrılır. Kıvrılan payın her tarafta eşit miktarda olmasına dikkat edilmelidir. Maat makinesine 2 mm genişlik ayarı yapılarak gövde ağzına maat çekilir. Maat çizgisinin her tarafta aynı netlikte olmasına dikkat edilir.
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/@ayakkabkursu6859/