İçindekiler →
Cüzdanda Son Montaj Yapmak Nedir?
Cüzdanda son montaj yapmak hakkında bilgiler:
Maat Çeşitleri
Maat: Cüzdanın iyi görünmesi için kredi kartlıklarına, kıvırma yapılan yerlere vb. maat makinesiyle çizgi yapılmasına denir. Maat cüzdanın güzel görünmesi için yapılan makyajdır. Maat makinesinin sıcaklık ayarı derinin cinsine, rengine ve kalitesine göre değişebilir. Cüzdanda 150-200 derece arasında sıcaklıklar kullanılmaktadır.
İç Maat
Maat cüzdanın içine çekildiğinde iç maat ismini alır. Ön takıma çekilen iç maat ölçüsü kıvırma ölçüsüne göre ayarlanır. Yapmakta olduğunuz cüzdanda iç maat vardır.
Dış Maat
Cüzdanın dıştan güzel görünmesi için yapılan mata denir. Her cüzdan modelinde dış maat yoktur. Yapmakta olduğunuz cüzdanda dış maat yoktur.
Biye Maat
Cüzdanın ağız kısmına yapılır. Cüzdanın ağız kısmına 3,5 mm’den maat çekilir; daha sonra biye derisi yapıştırılır. Yapmakta olduğunuz cüzdanda biye maatı vardır.
Ağız Kapama Şekilleri
- Fermuar ile: Bazı cüzdan ağızları çeşitli renk ve ölçülerdeki fermuarlar dikilerek ağızları kapatılmıştır.
- Çıtçıt ile: Genelde kapaklı cüzdanlarda çıtçıt ile ağız kapama tekniği uygulanmaktadır.
- Mıknatıs ile: Küçük demir para büyüklüğündeki mıknatısın cüzdanın ağzına karşılıklı yerleştirilmesiyle cüzdan ağzı kapanmıştır.
- Cırt bant ile: Genelde spor cüzdan ve cep telefon kılıflarında kolay kulanım amacıyla tercih edilir. Cüzdan ve cep telefon kılıfının ağız kısmına karşılıklı dikilen cırt bant ile ağız kapatılır.
- Aksesuar ile: Çeşitli aksesuarlar (Boncuk, metal aksesuarlar vb.) cüzdanın ağız kısmına montajı yapılacak cüzdan ağız kapaması yapılır.
- Burs ile: Modele göre değişen ölçülerde hazırlanmış metal burslar cüzdan ağzına yerleştirildikten sonra sıkıştırılır veya yapıştırılır. Uygulamakta olduğunuz cüzdanının ağzında burs ile kapama tekniğini uygulayacaksınız.
Kalite
Bir ürün yada hizmetin uygun hâlâ getirilmesini sağlayan oluşumdur.
Kalite Kontrol
Üretim süresince oluşabilecek hataları engellemek ya da en aza indirmek ve üretimdeki eşit kaliteyi sağlamak için sürekli kontroller yapmak çok önemlidir. Kalite kontrolün ilk amacı ürün kalitesini emniyet altına almaktır.
Malzeme Kontrolü
Cüzdan üretiminde kullanılacak tüm malzemelerin satın alınıp, depolanacağı yere geldiğinde oranın sorumluları tarafından kalite kontrolleri yapılır. Her malzemenin (Deri, iplik, astar, yapıştırıcı, çıtçıt, burs vb.) kendine özgü istenen renk, nitelikte ve cinste vb. olup olmadığı kontrol edilir. İstenilen özelliklere sahip olmayanlar ayrılır, gerektiğinde alınan yere iade edilir.
Üretim Sırasında Kontrol
Cüzdan üretiminin herhangi bir safhasında oluşabilecek, eksiklik veya hata ara kontrollerle üretim sırasında fark edilerek, anında düzeltilir. Derinin pahalı ve hassas malzeme olması nedeniyle hatanın sonradan düzeltilmesi çok zordur. (İğne izinin kalması gibi…) Üretim sırasında kontrollerle hatanın anında fark edilip düzeltilmesi çok önemlidir.
Son Kontrol
- Cüzdanın son kalite kontrolü, deneyimli kalite kontrolcüler tarafından yapılır. Firmaya ait kartlar takıldıktan sonra, aşağıdaki noktalara dikkat edilerek cüzdanın son kontrol yapılır.
- Logonun düzgün çıkıp çıkmadığı kontrol edilir.
- Logonun içinin boyanıp boyanmadığına bakılır.
- Dikiş hatası (Dikiş atlaması) olup olmadığı kontrol edilir.
- Maatın iyi çıkıp çıkmadığı, unutulup unutulmadığı kontrol edilir.
- İpliklerin temizlenip temizlenmediği kontrol edilir.
- Çıtçıtın düzgün basılıp basılmadığı; çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Cüzdan köşelerinin düzgün yapılıp yapılmadığı kontrol edilir.
- Deri yüzeyinde hata (Beyazlama) olup olmadığı kontrol edilir.
- Cüzdanın astarlarında yapıştırıcı lekesi olup olmadığı kontrol edilir.
Bu kontrol sırasında bir hata görüldüğünde derhal düzeltilir. Seri üretimde son kontrol bittikten sonra, cüzdanın içine koruma kâğıdı yerleştirilir. Modele göre özel yaptırılmış kutuların içinde, ince koruma kâğıdına sarılarak kutulanır. Daha sonra cüzdanın hangi renk ve model olduğunu gösteren Model Kodu kutuların üzerine basılır. Barkotlanan kutular depolanıp sevkiyatı yapılır.
Son Montaj Yapma
Burslu bayan cüzdanının son montajında ön takımın gövdeye montaj olması için gövdenin üç tarafına ince (İçerlek) yapıştırıcı sürülür. İnce fırça ile bir hamlede aynı yoğunlukta yapıştırıcıyı sürmeye özen gösteriniz . Ön takım ile gövde montajında, kıvırma paylarının her tarafta eşit olmasına dikkat edilmelidir. Gövde ile ön takım birbirine yapıştırıldıktan sonra payların eşit kalıp kalmadığı kontrol edilir. Bir yamukluk varsa hemen düzeltilmeli, daha sonra çekiçlenerek iyice yapışması sağlanmalıdır.
Cüzdana son kıvırma için dört kenara yapıştırıcı sürünüz. Yapıştırıcının kuruma süresini (10 dakika) bekleyiniz. Cüzdanın burs mukavvalı tarafı ile cüzdanın alt ortasını kemik yardımıyla elde kıvırınız. Diğer üç kenarı ise kıvırma makinesinde kıvırınız. Kıvrılan kenarların eşit payda olmasına, kıvırmada kırışıklık, pile vb. hataların oluşmamasına dikkat edilmelidir.
Daha önceden sıcaklığı deriye göre ayarlanmış el maatı ile bir elle cüzdana baskı yapılırken diğer elle cüzdanın üst köşesine maat yapılır. Maat yaparken maatın ucu derinin ucuna göre önce dik sonra yatay açıyla döndürülerek sivrilik gidinceye kadar işleme devam edilir. Daha sonra sırasıyla diğer köşelere de maat yapılır. Dikiş makinesine gerekli ayarlar yapıldıktan sonra, cüzdanın kenarlarına 2 mm içerden son dikişi yapılır. Dikiş sırasında siper kullanılması, köşelerin dik acı oluşturacak şekilde dönülmesi, dikişin başlangıç noktasını 3 dikiş boyu geçince dikişin bitirilmesine dikkat edilmelidir ( Fotoğraf 3.6). Daha sonra dikiş iplikleri kesilir ve yakılarak temizlenir. Maat makinesine kıvırma genişliğinde ayar yapılır, cüzdan içinin zımbalı kenarı ile alt kısmına iç maat çekilir. Cebe dişi çıtçıt çakmak için işaret alınması gerekir.
Bunun için cüzdanın ön tarafının üç kenarı bir olacak şekilde katlanır, ortasındaki erkek çıtçıt üzerine bastırılarak iz yapılır. İz yapılan yerden çarklı zımba ile delinir. Çıtçıt makinesine dişi çıtçıt çakma aparatları takılır, cüzdanın delinen yerine dişi çıtçıt parçalarının oyuklu olanı cebin üstüne, düz olanı cebin altına yerleştirilir. Çıtçıtlar aparatların arasına konur, kolun döndürülmesiyle çıtçıt çakılmış olur. Burs takılırken cebin kenarlarındaki pay ortalanır, bursun iki ağzı cebe yerleştirilir. Önce bir taraf burs makinesine yerleştirilir, ayakla pedala basılarak burs sıkıştırılır, daha sonra diğer kenarda aynı şekilde sıkıştırılır. Burs sıkma makinesinin bulunmadığı durumlarda, kuvvetli metal yapıştırıcılarla cebin ağzına burs takılabilmektedir . Cüzdanın üzerindeki yapıştırıcı lekeleri bali silgisiyle temizlenir, cüzdanın son kalite kontrolü yapılarak cüzdan tamamlanır . Daha sonra seri üretimdeki cüzdan ince koruma kağıdına sarılarak kutulanır, depolanarak sevkiyatı yapılır.
YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/@ayakkabkursu6859/