AYAKKABI TABANINDA KAYMA DİRENCİ

Ayakkabı Tabanında Kayma Direnci Nedir?

Ayakkabı tabanında kayma direnci hakkında bilgiler:

Tabanlarda Kayma Direnci

Ayakkabı, kullanım sırasında insan vücudunu taşıyan ve vücudun yerle temasını sağlayan bir giysidir. Ayakkabı tabanları üzerine bastığı ortamın özelliğine göre kayma eğilimi gösterebilir. Bu kayma sonucunda ayakkabının taşıdığı insanın dengesi bozulabilir.

Kaymayı etkileyen pek çok faktör olmakla beraber en önemlisi basılan yüzeyin durumudur.Yüzeyin yapısından gelen kayganlık ya da yüzeyde bulunan su, buz, yağ ve benzeri maddeler kayma olayını başlatabilir. Bunun yanı sıra ayakkabı tabanının tasarımından ve malzemesinden dolayı da kayma meydana gelebilir. Kayma olayını laboratuvar şartlarında gözlemlemek ölçmek ve değerlendirmek oldukça güçtür. Bu yüzden bu konu ile ilgili test ve standart çalışmaları bugünlerde halâ devam etmektedir. İlk önceleri kullanılan test yöntemi, eğik bir yüzey üzerine çıkartılan insanların giydikleri ayakkabının bu yüzey üzerinde kaymasını kontrol etmesi şeklindeydi. Bu yüzey ıslatılarak veya başka maddeler sürülerek kayma dayanımı kontrol edilmekteydi.

Ayakkabı Modelistliği hakkında bilgi alabilirsiniz: https://www.ayakkabimodelistligi.com/

Ayakkabı Stilistliği Hakkında Bilgi: https://www.ayakkabimodelistligi.com/ayakkabi-stilistligi.php

Test Cihazları ve Standartlar

Bu test için TS EN ISO 13287 numaralı standart referans olarak kullanılmaktadır. Bu test yöntemi özellikle teknik hizmet amaçlı ayakkabıların kayma direncini ölçmek için geliştirilmiştir. Aşağıdaki şekilden de anlaşılacağı gibi test cihazı bir bilgisayar desteği ile çalışan mekanik bir sistemdir. Bu sisteme takılan teknik hizmet amaçlı ayakkabılar paslanmaz çelik bir yüzey üzerinde adım atma hareketi yaparak kaymaya karşı zorlanmaktadır. Testten önce ayakkabı tabanına gliserin sürülerek kaymayı arttırıcı bir etki yaratılmaktadır. Bu test ile farklı tip ayakkabıların da kayma direncini ölçmek mümkündür. Ayakkabıların kullanılacağı yere göre zemin seçilerek o zemin üzerindeki kayma direnci ölçülmektedir. Bu zeminler paslanmaz çelik, seramik, plastik gibi yüzeylerdir.

Testin Uygulanması

Test edilecek ayakkabı testten önce TS EN ISO 20344 standardına göre koşullandırılır. Ardından ayakkabının taban kısmı silinerek temizlenir. Test edilecek ayakkabı cihaza ait kalıba giydirilir. Cihazın test yüzeyi de silinerek temizlendikten sonra yüzeyine yağlayıcı madde olarak gliserin sürülür. Kalıba giydirilmiş ayakkabı cihazın koluna takılır. Bu sırada cihazın bilgisayarı açılarak test için hazır hale getirilir. Cihazın kolundaki ayakkabı yüzeye indirilerek test başlatılır. Sırası ile ayakkabı tabanının ökçe kısmının kayma direnci, pençe kısmının kayma direnci ve tüm tabanın kayma direnci ölçülür.

Konu Hakkında Diğer Yazılar

Ayakkabı Kursu

Leave a Reply